Arıtılmış su mu, şişelenmiş su mu? Bizler için hangisi daha iyi?
Uzmanların görüşüne göre reverse osmosis filtreler ile arıtılmış sular şişelenmiş sulardan çok daha sağlıklıdır. Reverse osmosis arıtma sistemlerini kullanan bazı iyi şişe suyu markalarının da kaynağının, kısmen ya da tamamen şehir suyu olduğu bilinmektedir. Artı olarak R.O. sistemler suda daha iyi tat elde ederler, bazı şişelenmiş sulardaki gibi keskin bir tadı yoktur
Şişelenmiş suya güvenmeli miyiz?
Uygun cihazlarla filtre edilmemiş şişelenmiş suların musluk sularından daha temiz ya da daha güvenli oldukları söylenemez. Su kaynağında temiz ve sağlıklı olsa da farklı kişiler tarafından defalarca kullanılan, hatta boşaldıktan sonra bazıları atık sıvı, çöp biriktirme amacı ile kullanılan damacanaların ne derece temizlenebildiği, doldurma tesislerinde ve size ulaştırılana kadar ne aşamalardan geçtiği çok tartışmalıdır. Şişelenmiş suların bazıları maalesef önemli ölçüde kirlidir ve önemli bir yüzdesi de gerçekte filtrelenmiş şebeke, dere veya kuyu sularıdır. İsim yapmış bazı kaynak sularının, kaynak kapasitelerinin çok üstünde satış yapabilmelerinin arkasında da, bunların kısmen ya da tamamen farklı sularla karıştırılmaları yatmaktadır.
Rahatsız edici diğer sorunlar.
Şişelenmiş sular açıldıktan sonra en geç 2 - 3 gün içinde tüketilmelidir. Çünkü hava ve ışık ile temas ettikten sonra içlerinde bakteri ve virüs üremesi kaçınılmazdır. Üreyen mikrop ve virüsler gözle gözükmese de, pek çoğunda yosun bile ürediği rahatlıkla gözlemlenebilir.
Soğutucu sebil tarzı cihazlara ters çevrilerek takılan damacanaların kapakları çıkarılmadığı için depolama nakliye vs sırasında kapağa temas eden herkesin bulaştırdığı her türlü madde direkt içilen suya karışmaktadır.
Genellikle sipariş vermek unutulduğu ya da misafir gelmesi gibi hesapta olmayan durumlarda bu sular sık sık bitmekte ve su gelene kadar saatlerce beklemeye ya da zararlı musluk suyunu kullanmaya mecbur kalmaya neden olmaktadırlar.
Damacanalara takılan pompaların kullanımı da bir musluk açıp kapamaya kıyasla oldukça zahmetlidir ve sık sık temizlenmeleri gerektiği halde genellikle ihmal edildikleri için sıhhi değildirler.