Reverse osmosis teknolojisi

Reverse Osmosis (Ters Osmoz), suyun molekül düzeyde filtre edilerek özüne dönüştürüldüğü en gelişmiş arıtma teknolojisidir. 

 
İlk olarak Amerika NASA tarafından, uzay mekiklerinde atık sudan içme suyu elde etmek amacıyla kullanılan osmoz; günümüzde, deniz suyundan, kuyu suyundan ve içilemeyecek nitelikteki musluk suyundan kaliteli içme suyu elde etmek amacıyla yaygınlaşmıştır.
 
Bugün su bilinci gelişmiş ülkelerde, hemen hemen her evde, Ters Osmoz teknolojisiyle çalışan sistemler kullanılmakta, insanlar içtiği suyu kendileri üreterek güvenle tüketmektedir.
 
Sistem Nasıl Çalışır?
 
Su, gözenekleri 1 milimetrenin onmilyonda birinden çok daha küçük yarı geçirgen membran filtreden basınç yardımıyla süzülür. Basınca dayanıklı membran modülünün bir girişi iki çıkışı bulunur. Aşağıdaki resimde basitçe görüldüğü gibi basınç sayesinde membran gözeneklerinden geçebilen su zararlı maddelerden arınmış olarak temiz su çıkışından, karışımlı su ise atık su çıkışından atılır.



Bu işlem sırasında suda bulunan çözünmüş maddelerin ortalama %90'ından fazlası, mikro organizamaların ve zararlı karışımların tamamı, atık su ile ayrıştırılarak sağlıklı mineral yapısıyla suyun özü elde edilir.





Bilinen en küçük virüs membran gözeneğinden 20 kat daha büyük olduğu için membran filtreden geçebilmesi imkansızdır.
 
 
Ters Osmoz, suyun -kaynağı neresi olursa olsun- her daim aynı güvenilirlikte ve değişmeyen lezzette olmasını garanti altına alan bir sistemdir. 
 
Ters Osmoz, organik ve biyolojik kalıntıları, klor, flora, bakteriler, aktif maddeler, flor, fosfatlar, sülfatlar, ağır metaller, suya sertlik veren kalsyum magnezyum iyonlarını temizler.
 
Ters Osmoz, hayvancılık, tarım veya yerleşimlerden gelen nitratı en etkin temizleyen yöntemdir. 
Nitrat, suyun tadını ve kokusunu etkilemediğinden analiz yapılmadan suyun içerisinde ne miktarda bulunduğu anlaşılmaz. Kaynak suları yer altı katmanlarından geçerken doğal olarak zararlı minerallerden temizlenir. Ancak, nitrat gibi bazı zararlı kimyasallar bu süreçte kolayca temizlenmez, bu yüzden miktarları çok yüksek kalabilir yada mevsim değişmelerine göre değişiklik gösterebilir. Ters Osmoz, nitrit nitrat gibi kimyasalları en iyi temizleyen yöntemdir.