Sudaki Kirlilik Ekonomimizi Ne Şekilde Etkiliyor?
Bugüne kadar suyun kirliliğinden kaynaklanan maliyetleri hesaplamak hiç aklınıza geldi mi?
İçme suyuna ayrı, kullanma suyuna ayrı fatura, sağlık giderleri, elektrikli aletlerin tamir masrafları, fazla temizlik malzemesi tüketimi, zaman ve enerji kayıplarının maliyetleri vs.
Bütün bunların su ile ne ilgisi var derseniz lütfen okumaya devam ediniz.
* Evinizdeki çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, halı yıkama makinesi, şofben ve termosifon, kalorifer,kombi, jakuzi, buharlı ütü vs.gibi su ile çalışan elektrikli ev aletlerini alabilmek için tahminen kaç para harcadınız?
* Bu cihazlar kireçli su ile çalıştırıldığında ömürleri %60 oranda daha az olur.
* Bu cihazların tamir-bakımına yılda yaklaşık kaç para ödüyorsunuz? (çektiğiniz zahmet hariç)
* Sert su; sabun, deterjan, şampuan vs.gibi maddelerin köpürmesini engeller. Gereken miktardan iki kat fazla kullanılır. Bunlar televizyon reklamlarında söylenmez.
* kalorifer,kombi petek içerisinde ısıtılan su,sert su ise ısınma süresi uzayacaktır dolayısıyla fazla enerji tüketimine yol açmaktadır.
* Pahalı deterjanla ucuz deterjan arasında ki fark köpük yapıcı ve kireç sökücü formüllerin oluşumudur. Yumuşak su kullanıldığında pahalı ve ucuz deterjan arasındaki fark kalmayacak aynı sonuca ucuz olan deterjanla da ulaşılabilmektedir.
* Yumuşak su kullanılarak yapılan temizliklerde, yardımcı madde dediğimiz yumuşatıcı, kireç sökücü, tuz, çamaşır suyu gibi maddeleri kullanmaya hiç gerek kalmayacaktır.
* Yumuşak su ile banyo yaparsanız, saçlarınızın daha yumuşak ve parlak olduğunu görecek bir daha saç kremi kullanmaya lüzum hissetmeyeceksiniz.
* Yumuşak su ile yıkanan otomobili kurulamaya ihtiyaç kalmaz.
* Yumuşak su ile yıkanan çamaşır veya bulaşıkta hiç leke kalmayacağından daha az zamanda temizliğiniz tamamlanır. Böylece enerji ve zaman tasarrufu sağlanır.
* Arıtılmış su ile yapılan yemeğin rengi, tadı ve aromasının ne kadar farklı olacağını tahmin edebiliyor musunuz?
* Aslında çay yapımının sırrı çayı yapanda değil, suyun yumuşaklığındadır.
Suyun ekonomiye verdiği zararları tekrar dersek ;sağlık masrafları, daha fazla kullanılan temizlik malzemeleri giderleri, yardımcı temizlik malzemeleri maliyetleri, daha uzun işlemler için harcanan zaman ve enerji su ile çalışan cihazların ömrü ve verdiği tahribat giderleri vs.gibi. Bütün bunları önleyebilecek ilk akla gelen tedbir sizce ne olmalı?